• Divendres, 22 Gener 2021 00:00

S’estima que  a Catalunya actualment la població del Gall fer censat no arriba als 400 mascles adults. Això representa que en 10 anys ha disminuït en un 30%.

La gestió de la població del Gall fer al Pirineu es complicada. Comencem per que es una espècie molt sensible a les alteracions del seu entorn i hàbitat i en aquet cas la pressió humana hi te molt a veure. El cens d’habitants permanents als Pirineus es relativament baix però aquesta zona atrau milers de turistes a l’hivern i a l’estiu. Per aquesta causa l’habitat i l’entorn del Gall fer ha perdut qualitat. Actualment l’èxit reproductor s’estima a un pollet per femella aixó representa que  no es suficient per mantenir una població estable. (Emmanuel Ménoni 2019). Sembla ser que las activitats d’oci pertorben al Gall fer a l’hivern i a l’època de la reproducció. La interacció amb l’activitat humana está molt vinculada amb l'esquí, les raquetes de neu, l'excursionisme, la circulació motoritzada, BTT, curses de muntanya i la recol·lecció de bolets. Els canvis de sistemes de pastura han comportat l’augment de tanques que causen la mort per col·lisió. En els dos últims segles l’explotació forestal ha modificat profundament els boscos. Hi ha que afegir l’augment de la depredació “La caça del Gall fer” molt intensa entre 1960/1990- ha reduït molt la població en les àrees mes accessibles. El canvi climàtic sembla ser que amb l’augment de pluja i fred durant la primavera afecta la reproducció.

Davant aquesta problemàtica el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya dona suport al projecte PeriFer com a objectiu sensibilitzar la ciutadania per contribuir a conservar, i si es possible, incrementar les poblacions de Gall fer al Pirineu i Prepirineu català, on la davallada d'exemplars ha estat més dràstica en els darrers anys.

                                                                                        perifer.jpg 243 x 207

Els Atacs dels óssos bruns contra els humans: una perspectiva mundial

La Comissió Europea decideix cobrir tots els danys que provoquin els grans carnívors com els Llops o els Ossos