• Dimarts, 01 Desembre 2020 00:00

ornitolegNo es possible anar a l’Estat de Massachusetts (Commonwealth of Massachusetts) i quedar indiferent. La impressió que l’hi queda a un, sobre tot, si s’hi va per conviure temporalment, es indescriptible i inoblidable. Una cosa es anar a fer turisme a cop de “pitu” i l’altre es viure el dia a dia barrejat amb la seva gent. Tinc la oportunitat de poder freqüentar aquell meravellós lloc que forma part, des de fa uns anys, de la vida dels meus fills i netes. Part de la meva vida dons es allà. Aquesta realitat m’ha donat la oportunitat de començar a conèixer la natura d’aquell país. Nomes lamento no tenir uns quants anys menys i plena salut per poder patejarme aquells paratges com ho he pogut fer per el Moianès. Caminant per aquells espais de boscos grans i abundants, dons allà tot es gran, no puc mes que en vinguin al cap las fantasies que vaig viure de petit. A través dels alts, espessos i poblats arbres d'aquells boscos imagino aquells antics colons rodejats dels indis natius. Arbres mes que tri centenaris que encara viuen i que segur varen presenciar las massacres, las conquestes, les lluites revolucionaries, el esforços i sacrificis per obrir-se camí i crear una nova vida d’aquells colons, que provenien del antic continent després d’una gran travessia per l’Atlàntic, a un nou país. A Massachusetts es respira l’esperit d’Amèrica però també d’Europa. Diuen que es l’Estat mes europeu dels Estat Units. Sigui el que sigui es un país gran. Josep Lainez Molinero

 Històricament, Massachusetts formà part de les 13 colònies angleses originals que es van rebel·lar contra el Regne de la Gran Bretanya durant la Guerra d'Independència dels Estats Units i va tenir un paper important en la història de la formació del país. Plymouth fou el segon assentament permanent anglès a Amèrica del Nord. Molts dels municipis de Massachusetts foren fundats per colons d'Anglaterra en les dècades del 1620 i el 1630. Durant el segle XVIII, Boston era coneguda com "el bressol de la llibertat" (the Cradle of Liberty) per l'agitació que va conduir a la guerra de la independència contra Gran Bretanya.

Massachusetts en llengua nativa (algonquina) vol dir “ dins o al voltant de la gran colina” en referència a les Blue Montains.

img 03 17 151Antigament, abans de l’arribada dels colonitzadors anglesos, en el territori hi habitaven sis grups d’indígenes. Els Massachusetts, els Wampanoag al sud de Boston, els Nauset a Cabo Cod, els Pennacook i els Nipmuc al Nord i els Pocumtuc a la vall del riu Connecticut. En el moment del primer contacte amb exploradors francesos i anglesos a finals del segle XVI i començaments del XVII, els Massachusetts era una població populosa i semi sedentària que depenia dels recursos marins i estuarians, els conreus cultivats i els productes silvestres del bosc.(caça i fruits). Els Massachusetts van ser els més afectats dels pobles natius del sud d'Anglaterra per l'epidèmia introduïda a Europa de 1616-19, que podria haver reduit fins a un 90 per cent la seva població.

Com la majoria dels seus veïns, el Massachusetts estaven organitzats en unitats polítiques conegudes com sancions , cadascun liderat per un governant hereditari, normalment masculí, conegut com un sachem o sagamore . Un ordre social complex i jeràrquic era característic d'aquests sancions, i el sachem ocupava la posició de més prestigi. Les responsabilitats del sachem incloïen l'assignació de terres, la diplomàcia, el comerç i les decisions relatives a la guerra. Els consellers del sachem, de vegades anomenats "nobles" pels colons anglesos, també van compartir les càrregues de lideratge. Els guerrers que van rebre una formació rigorosa també van ocupar càrrecs d'estatus dins de la societat Massachusett.

canoaLa cultura de totes aquestes tribus era similar. Practicaven l’agricultura extensiva en els cultius de panís, frèjols, carabassa i tabac. Explotaven els recursos de peixos i marisc que els hi brindava el mar durant els mesos d’estiu, instal·lant les seves aldees bora de la costa. Duran l’hivern complementaven la seva dieta amb la caça al bosc. El treball estava dividit per gènere; les dones s’encarregaven de cultivar i recol·lectar els mol·luscs i eren les responsables de la majoria de les tasques domèstiques. Els homes eren caçadors, pescadors de mar profunds, comerciants i guerrers.

El cosmos d’aquets indígenes estava poblat per nombrosos éssers i forces col·lectivament i individualment coneguts com manitou , un terme també utilitzat per descriure qualsevol cosa estranya, meravellosa o inexplicable. Manitou va ser buscat pels somnis, el dejuni i les visions, i la seva possessió estava relacionada amb el poder, la salut i el benestar. Els principals practicants religiosos de Massachusetts, coneguts com a pawauog (i anomenats "powwows" pels viatgers anglesos), van trobar manitou en els somnis, i després van servir a les seves comunitats com a corredors, profetes i treballadors de meravella.

Les primeres relacions entre els colons de Massachusetts i Anglaterra, a excepció de les hostilitats provocades pels pelegrins de Wessagusset (ara Weymouth, Massachusetts), eren generalment pacífiques, però la població nativa atenuada va ser ràpidament aclaparat per la Gran Migració dels anys 1630. La ràpida expansió de l'assentament anglès i el posterior aïllament del Massachusetts d'aliats natius més poderosos podrien haver motivat a aquelles persones de Massachusett que el 1646 van acordar rebre a John Eliot, que llavors ocupava l'ofici de professor a l'església de Roxbury, Massachusetts, com a missioner. D'acord amb la teologia Puritan basada en text, Eliot va iniciar els esforços per establir l'alfabetització vernacla entre Massachusetts, un esforç que en gran mesura va tenir èxit cap a finals del segle XVII.

Amb l’assentament dels Puritans a Boston en 1629, en aquesta àrea, nomes quedaven menys de cinc cents membres. Al 1633 una nova epidèmia de verola els va colpejar, i l’estricta subjecció a les normes de conducta imposades per els Puritans, va provocar que les seves tradicions tribals desapareixerien ràpidament.

Durant el s XIX inicià un ràpid procés d’industrialització, cosa que atragué una forta immigració irlandesa, italiana, Franco canadenca, ets.

____________________________________________________________________________

( Ives Goddard i Kathleen Bragdon, Escriptures nadives a la Memòrie de la Societat Filosòfica Americana de Massachusett núm. 185 (Philadelphia: American Philosophical Society, 1988); Bert Salwen, Manual d'indis nord-americans "Indis del sud de Nova Anglaterra i Long Island: primerenc període", ed. William C. Sturtevant, vol. 15, nord-est , ed. Bruce Trigger (Washington: Smithsonian Institution, 1978)).                                                                      

 

LA NATURA ACTUAL DE MASSACHUSETTS

El principal bioma de Massachusetts interior és el bosc caducifoli temperat . Tot i que gran part de Massachusetts havien estat talats per a l'agricultura, deixant només traces de bosc primari en zones aïllades, el creixement secundari ha regenerat en moltes zones rurals finques que han estat abandonades. En l'actualitat, els boscos cobreixen al voltant del 62% de Massachusetts. Les zones més afectades pel desenvolupament humà inclouen l'àrea de Boston a l'Est i l'àrea metropolitana de Springfield, a l'Oest, encara que aquest últim inclou les àrees agrícoles en tot el Connecticut River Valley. Aquesta es una de les causes que s'hagin extingit localment en els últims segles animals com el Llop gris , l'Alci , el Golafre i el Puma oriental .

Moltes zones costaneres de Massachusetts proporcionen les àrees de reproducció d'espècies com el Corriol aflautat

Un nombre d'espècies, tot i tenint en conte l'augment de la urbanització de Massachusetts, les seves poblacions s'han adaptat i son estables. Per exemple els Falcons peregrins utilitzen edificis d'oficines en ciutats més grans com les zones d'implantació, i la població de Coiots, ha anat en augment en les últimes dècades per que .han adaptat la seva dieta alimentaria incloent-hi escombraries i animals atropellats .  El cérvol cua blanca , mapaches , galls dindis salvatges i esquirols grisos de l'est també es troben en tot Massachusetts.  A les zones més rurals de la part occidental de Massachusetts, els mamífers més grans, com Ants i Óssos negres  han tornat, en gran part degut a la reforestació després del descens regional en l'agricultura.

Massachusetts es troba al llarg de la ruta migratòria de l'Atlàntic , una ruta important per als ocells aquàtics migratoris al llarg de la costa atlàntica. Dels Llacs al centre de Massachusetts proporcionen hàbitat per al brivall comú , sobretot dipòsit de Quabbin , mentre que una important població de ànecs de cua llarga d'hivern de Nantucket . Els petits illes i platges són la llar de xatrac rosat i són àrees de reproducció importants per al amenaçat localment platja melòdic . Les àrees protegides com ara la reserva nacional de Monomoy proporcionen un hàbitat crític de cria per a les aus de platja i una varietat de fauna marina, incloent una gran població de foques grises . Espècies de peixos d'aigua dolça a Massachusetts inclouen bass , carpa , bagra i truita ,  mentre que les espècies d'aigua salada com el bacallà de l'Atlàntic , el eglefino i la llagosta americana poblen les aigües d'alta mar.  Altres espècies marines inclouen foques de port , en perill d'extinció les balenes franques , així com les balenes geperudes , balenes d'aleta , balenes minke i dofins de costats blancs de l'Atlàntic .

La natura de New England a través del objectiu