• Dimarts, 01 Desembre 2020 00:00
Tallarols

Els Tallarols son ocells en general de mida petita amb una dieta bàsicament insectívora i frugívora ocasionalment. La característica i particularitat comuna es la seva ecologia, dons són ocells específicament adaptats a les zones de matolls, sotabosc i garrigues dels hàbitats mediterranis i que són de difícil accés.

Els Tallarols pertanyen al gènere Sylviidae (Sylvia = boscos; selva). Els colors del plomatge en general són de tons apagats i discret. La majoria presenten diferències dels colors del plomatge entre els mascles i el de les femelles. Com tots els insectívors tenen el bec ampla per la base, relativament curt, fort i fi com una alena, amb la punta acabat amb un petit ganxo ben adaptat que els hi permet caçar al vol els insectes de tota mena i mides. Malgrat això durant l’hivern per manca d’aliment algunes espècies s’alimenten de fruits silvestres i de borrons. A l’època de la reproducció emeten un cant potent i melodiós. Són ocells molt actius i en constant activitat buscant aliment, per el que la seva observació es molt dificultosa ja que a demés davant la presencia o proximitat humana són molt fugissers.  Un altre particularitat es la convivència que mantenen en el mateix nínxol ecològic sense fer-se la competència, molt semblant al comportament de les mallerengues, dons tot i tenint en conte que son insectívors, cada espècie te preferència per una determinada pressa i això permet que puguin tolerar-se en el mateix hàbitat. Totes les espècies construeixen el niu en forma de tassa. Els pollets són nidícoles per el que necessiten els seus progenitors mentre són al niu.

 

                                                          nat ornitologo 150x115

S’ha d’estar bastant versat per identificar les diferents espècies de tallarols. Haig de confessar que m’ha costat bastant situar-me. Representen bastantes estones situat discretament davant dels matolls escoltant els seus reclams d’alerta o cants territorials per que a mes són ocells fugissers en presència dels humans i las seves costums estan molt lligades a moure’s per l’interior de les bardisses i de tant en quan tendeixen a sortir-ne i es quan s’ha d’aprofitar per identificar-los i observar-los.

Una selecció a tenir en conte per fer un descart inicial es els tallarols que ens trobarem a la primavera i els que es trobarem a la tardor/ hivern. Dons n’hi ha unes espècies residents durant tot l’any i les estiuenques que venen a les nostres contrades per niar.

 

 

 

INDEX DELS TALLAROLS DEL MOIANÈS  

 Descripció de les espècies

Tallareta de cuallarga (Sylvia undata);

Tallareta vulgar (Sylvia communis);

Tallarols de garriga(Sylvia cantillans);

Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla);

Tallarol gros (Sylvia borin);

Tallarol capnegre ( Sylvia melanocephala).                                       

                                             

                                                                                       

 Nat.Amateur 100 X 100 lainezmoianes@lainezmoianes  " Un Naturalista Amateur del Moianès"

 

Tallareta cuallarga (Sylvia undata)