• Dimarts, 01 Desembre 2020 00:00

Gaig 389 x 360 

 TAXONOMIA: Ordre: Passeriformes, Familia: Corvidae, Gènere: Garrulus, Espècie: Garrulus glandarius. (Brisson 1760)

sedentari   Menjadora 1 

Garrulus glandarius .jpg 400 x 373MORFOLOGIA: Ocells d’una mida una mica superior als trenta centímetres. El plomatge hi domina el color veig fosc, ales negres i blanques, i el carpó blanc. Les cobertores menors del ala son llistades i de color blau. El capell es lleugerament erèctil i mostra unes bigoteres de color negre. El bec també de color negre. En conjunt l’hi donen l’aparença d’un dels ocells de bosc mes vistosos. Tenen la cua llarga i les ales lleugerament curtes i arrodonides que els hi permet volar entre el brancatge amb molta habilitat. Tenen un vol lent i pesat bastant irregular.

HÀBITATS I HÀBITS: L’habitat del GAIG es preferentment el dels boscos espessos i densos de roures, pinedes, fagedes i mixtes amb un sotabosc abundant. Al Moianès com d’altres llocs del nostre país a part dels boscos amb les característiques descrites el trobem en arboredes mes petites i perifèriques, en parcs i jardins urbans. El GAIG es un veí abundant al Moianès. Te, generalment,  unes costums molt reservades, son ocells tímids, esquerps i cautelosos sobre tot els individus que viuen al bosc on es mantenen amagats o fugen volant fins amagar-se en els arbres , no obsta’n son un dels majors ambientadors sorollosos del mitjà bosca. No es estrany dons que quan ens endinsem dins una arboreda ens  sorprenguin amb els seus crits estridents i escandalosos. Els individus que freqüenten les viles i pobles  solen visitar els jardins poblats amb arbres i bardisses on es converteixen en ocells manyacs i confiats sen a les hores visitants assidus de les menjadores de jardí. Son ocells sedentaris que a l’hivern poden realitzar petites migracions temporals si falta l’alimentació o les temperatures son extremes.

aliment gaig 400 x 373ALIMENTACIÓ: La seva dieta, com tots el còrvids, es omnívora però es un gran consumidor d’aglans els quals durant la tardor els enterra o els amaga en forats dels arbres o murs per anar a buscar-los durant l’hivern. Això permet que juguin un paper molt important en la propagació dels roures  i les alzines en zones noves. També consumeix tota mena de fruita cultivada com les cireres, pomes, prunes, figues ets. o fruits silvestres com els que produeixen les heures. A la seva dieta inclouen escarabats, petits mamífers, ous i pollets d’altres ocells, rèptils. Els individus que freqüenten les zones mes humanitzades consumeixen restes de menjar, carronyes i com he dit en l’apartat dels seus hàbits son assidus a les menjadores de jardí. Personalment hem pogut constatar que son espoliadors dels nius dels Estornells (Sturnus vulgaris) i les Tórtores Turques (Streptopelia decaocto)

REPRODUCCIÓ: El període de cria comença a mitjans del mes d’Abril. El niu es una construcció còncava situat a una bifurcació d’una branca propera o tocant el tronc d’un arbre o arbust. Al Moianès nien preferentment al interior de les copes dels pins. El niu te una estructura amb una base dura composta per fang, branquillons, branques, arrels, tiges suaus i primes folrades amb herbes, molsa, ous gaig 400 x 373fulles, cabells, pels i plomes. Solen pondre de 5 a 7 ous, la incubació dura de 16-18 dies, feina que nomes s’encarrega la femella.

ESTAT DE CONSERVACIÓ: Els GAIGS van ser molt perseguits a causa de les acolorides plomes blaves de les ales, es va posar de moda a principis del segle XX, tant en decoració de barret com en fabricació de mosques per a la pesca de salmons. També va ser durant molt de temps pels forestals i els agricultors a causa del seu hàbit d’atacar els nius, encara que la persecució és ara molt menys estesa (Madge 2009).Segons l’Institut Català d’Ornitologia, la població catalana s’estipula amb uns 222.000-310.000 individus http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=GARG i l’estat de Conservació entra dins del rang de PREOCUPACIO MENOR. Es calcula que la seva longevitat en estat salvatge es de 9 anys aproximadament. Segons l’avaluació de BirdLife, l’estat de conservació a tota la zona Euroasiàtica el qualifica també de PROCUPACIO MENOR i la població d’ESTABLE http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/eurasian-jay-garrulus-glandarius

REFERÈNCIES: Butchart, S., Ekstrom, J., Ashpole, J, Derhé, M., Wheatley, H.

 

jNat.Amateur 100 X 100  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Naturalista "Amateur" en el Moianès

Els Còrvids del Moianès

Garsa (Pica pica melanotos)