• Dimarts, 01 Desembre 2020 00:00

Corb 389 x 360

TAXONOMIA : Ordre: Passeriformes, Família: Corvidae, Gènere: Corvus , Espècie: Corax. Linnaeus,1758

 sedentari

MORFOLOGIA: A ulls d’un expert les diferencies entre un Corb i una Cornella son bastant evidents, sobre tot la mida. Els Corbs son quelcom mes grossos que les Cornelles. Els que viuen a l'alta muntanya poden assolir mides considerables (uns 65 cm del cos i 125 cm diferencies corax coroled’envergadura - mida de punta a punta de les dues ales estirades). Al no ser un au migratòria, com el que els hi passa a la majoria de les sedentàries, hi han moltes subespècies, les quals es distingeixen les unes de les altres per la mida i la que sol recorre el territori del Moianès i proximitats no son gaire mes grossos que les cornelles les quals solen tenir una longitud del seu cos de uns 50 cm i una envergadura mitja de 90 cm El bec del Corb es bastant robust mentre que el de la Cornella es mes fi. Es distingeix també per la cua, mentre les Cornelles la tenen acabada plana , els Corbs la tenen en forma de falca. El seu vol es lent i pesat i molts cops llisca l’aire sense batre las ales. Es comú veure'ls realitzar vols coronats com ho fan les àligues.

La seva aparença (plomatge , bec i potes totalment negres) i la seva destacada intel·ligència l'han fet ser víctima de moltes creences i supersticions populars. Als CORBS no els hi agrada la proximitat humana.

HÀBITATS I HÀBITS: Per la seva adaptabilitat els CORBS ocupen tota mena d’hàbitats. Mentre que algunes espècies  han colonitzat els hàbitats mes agressius com l’alta muntanya i subalpina, d’altres ho han fet a les àrees o biòtops mes humanitzats. Es el cas de les espècies de CÒRVIDS que poblen el Moianès a on actualment no las podem considerar com a plagues.

Al Moianès es present però no es tant abundant com les Cornelles. La pressió que ha sofert en el transcurs dels anys  ha minvat la quantitat i ha anat reculant tenint preferència per niar als penya-segats, cingleres o arbres alts i gruixuts. Es , per lo tant, mes abundant i de costums mes montanes que d'altres còrvids. Tenen preferència als espais contornejats els quals es on solen produir-se corrents tèrmiques que aprofiten per els seus llargs desplaçaments a l’hora de la recerca d’aliment.  Sol anar per parelles las quals estan junts de per vida.

ALIMENTACIÓ: Els CORBS son extremadament oportunistes. La seva dieta es omnívora però es el còrvid mes carnívor. El seu ventall alimentari es mol extens i cobreix des de tota mena de vegetals, invertebrats, rèptils, amfibis, cries d'altres animals, carronyes d'animals morts, ous i polls que agafa dels nius i com les cornelles adopta pràctiques de CLEPTOPARASITISME.

corb pollets 400 x 325REPRODUCCIÓ: Tal com he descrit anteriorment, un cop aparellats, els membres de la parella es mantenen junts durant tota la vida i en el mateix territori. El niu el solen construir en un gran arbre o sobre un sortint rocós d’un cingle. Generalment a les nostres latituds durant el mes de febrer la femella sol pondre de tres a set ous els quals sol ser ella els que els cova. El niu es una base de forma còncava composta per branques i branquillons a la part externa i per material suau en l’interior. La incubació sol durar de divuit a vint-i-un dies. Els pares alimenten a les cries els quals romandran en el niu durant uns quaranta dies després de néixer.

LONGEVITAT: Hi ha referències d’individus que en captivitat han viscut quaranta anys. En el medi natural es considerablement mes curta generalment de deu a quinze anys. Hi ha una constatació d’un exemplar anellat que en tenia tretze.

ESTAT DE CONSERVACIÓ: Al Moianès la seva població sembla estable. Segons el Institut Català d’Ornitologia es calcula que a Catalunya hi ha uns 2.800 -3.200 individus madurs http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=CORRAX Es considera el seu estat de preocupació menor a Catalunya. Segons l’avaluació de BirdLife International http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/common-raven-corvus-corax la seva població te tendència a cert augment aixi dons  la estabilitat de la població a Europa tampoc es preocupant.

REFERÈNCIES:.- BirdLife International (2014). «Corvus corax»Lista Roja de especies amenazadas de la UICN 2015.4 (en inglés). Consultado el 30 de març 2019.- Bernis, F; De Juana, E; Del Hoyo, J; Fernández-Cruz, M; Ferrer, X; Sáez-Royuela, R; Sargatal, J (2010. ArdeolaHandbook of the Birds of the World (Madrid: SEO/BirdLife57 (1): 199-205. ISSN 0570-7358. Consultado el 10 de junio de 2015.

 

 Nat.Amateur 100 X 100

 

Josep Lainez -Naturalista "Amateur" al Moianès Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

 

Garsa (Pica pica melanotos)

La Cornella (Corvus corone)