• Dimarts, 01 Desembre 2020 00:00
Còrvids

TAXONOMIA: Els Còrvids pertanyen a l’Ordre dels Passeriformes, a la Família dels Corvidae. (Vigors 1825)

Els CÒRVIDS son els ocells de mida mes grossos del ordre dels passeriformes. Fan gala d’un psiquisme molt desenvolupat i d’una gran capacitat d’adaptació , tant ecològica com etològica. Es per això que entren a formar part d’espècies oportunistes. Podríem, dons, considerar-los com dels ocells mes intel·ligents. Tenen una capacitat d’aprendre innata molt desenvolupada . A demés estan organitzats amb una estructura social bastant complexa.

Els seus hàbits alimentaris son àmpliament omnívors i això els hi permet adaptar-se a les situacions mes adverses. Mengen tota mena de llavors, fruits, carronyes i petits animals. Son grans depredadors d’ous i pollets de moltes especiers d’ocells, essent considerats una espècie de petits delinqüents de la natura. Aquesta mala fama adquirida i el color del seu plomatge, que la majoria es negre, en l'argot popular fa que se les consideri com ocells de mala astrugància sen els intèrprets de nombroses faules i contes populars. També son considerats, per part de molts caçadors, com a grans destructors d’espècies cinegètiques i en algunes zones, per part dels agricultors, com a verdaderes plagues. Lo primer no està demostrat ja que el augment o disminució de certes especies cinegètiques en zones determinades no guarden cap relació entre la major o menor abundància dels CÒRVIDS. Aquesta enorme pressió per part de l’home i la capacitat d’adaptació ha originat que els CÒRVIDS s’adaptin als mes variats habitats. Mentre que algunes espècies han colonitzat els hàbitats mes agressius com l’alta muntanya i subalpina, d’altres ho han fet a les àrees o biòtops mes humanitzats. Es el cas de les espècies de CÒRVIDS que poblen el Moianès a on actualment no las podem considerar com a plagues.
Sigui com sigui i com tots els essers vius, tenen el seu rol equilibrant en els biòtops a on hi viuen, compensant les seves petites maleses amb ser uns grans destructors de rosegadors i altres animals nocius per la agricultura i la caça.
En el Moianès hi han quatre especies de CÒRVIDS que son sedentaries i comunes a la zona: La CORNELLA (Corbus corone), el CORB (Corbus corax), el GAIG (Garrulus glandarius) i la GARSA (Pica pica), la seva població, en l’actualitat, es estable. Hem d’exceptuar les GARSES que en deu anys han sofert un augment important..

INDEX DELS CÒRVIDS DEL MOIANÈS   Descripció de les espècies

Nat.Amateur 100 X 100    Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. -Naturalista "amateur" en el Moianès  

Gaig (Garrulus glandarius)