• Dimarts, 01 Desembre 2020 00:00

 Parus cristatus dibuix

 

 

 

 

 

 

 

TAXONOMIA : Ordre: Passeriformes, Familia: Paridae, Genere: Parus  Linneus 1758

La Mallerenga emplomallada es, potser, la mes boscana de totes. No es tant abundant i es mes discreta que les altres famílies de mallerengues. La seva població es estable al Moianès. Es la segona de la família de mida i envergadura petita. El seu pes oscil·la entre els 10/13 grams. El nom ve donat per la cresta de plomalls que llueix al cap que li donen una característica pròpia.

Crested Tit

HÀBITAT I HÀBITS : La Mallerenga emplomallada no es tan sociable com les altres famílies de mallerengues. Com totes elles es un ocell molt actiu i lleuger, la seva constitució física, li permet tenir una agilitat excepcional la qual aprofita per buscar l’aliment a l’extrem de les branques mes primes, efectuant verdaders equilibris acrobàtics que per aconseguir-ho es capaç de penjar-se amb una sola pota. Te preferència per els boscos madurs de pinedes poblades amb pi roig, amb avets, amb alzines sureres  on abundin els arbres vells i un sota bosc ben poblat, en preferència, de Bruc (Calluna vulgaris) i Ginebró (Juniperus communis). Aquesta preferència ve donada per que es una manera d’assegurar-se l’alimentació durant tot l’any. Aspecte en el que tenen avantatges els boscos madurs vers els repoblats recents. Es també una de les raons per la qual aquets tipus d’habitats, la ornitofauna sigui mes densa. Al Moianès la podem trobar també als boscos mixtes, sobre tot, a on hi han roures o alzines velles.

La dieta de la mallerenga emplomallada es a base dels insectes i aràcnids que freqüenten les agulles de les pinàcies i a sota dels líquens que poblen els arbres vells o morts. Es una gran consumidora de les erugues de la papallona (Bupalus piniaria) que colonitza les pinàcies. Aquesta papallona no representa, de moment, cap amenaça seria per els nostres boscos, però a Centre Europa es considerada una plaga. Es curiós que coincideixi aquest fet amb una davallada de les M. emplomallades a aquella zona.  Aquesta dieta es complementada amb les llavors que produeixen els tipus de pinàcies dels boscos a on hi tenen preferència ( l’Avet i el Pi roig) i amb els fruits del Ginebró. Es un ocell molt sedentari i a l’hivern no s’allunya gaire del seu territori. En el cas d’una climatologia extrema sol fer desplaçaments altitudinals. Per les característiques de la seva dieta no es molt afeccionada a utilitzar les menjadores de jardí.

Bupalus piniaria mfBupalus piniaria abies alba llavors  llavors pinus silvestris

 

 

mallarenga emplomallada 5

 REPRODUCCIÓ :  Es l’única de la família que fa el niu  en forats dels arbres vells o els cava ella mateixa en els troncs podrits. L’aparellament, segons observacions constatades, sol començar a finals de Març. El niu acostuma a ser en una cavitat o un furat que elles mateixes excaven o se’n aprofiten d’algun iniciat i abandonat per els picots. Sol ser un arbre mort a on la fusta es mes flonja. La femella es l'encarregada de fer aquet treball. Un cop acabada la reomplen de molsa, líquens, pels, teles d’aranya i plomes, donant-li la forma de copa. A finals d’abril o principis de maig s’efectua la posta que sol ser d’entre quatre i vuit ous que son incubats exclusivament per la femella durant 13-16 dies, mentre el mascle, en aquest període s’encarrega de portar-li l’aliment. Els pollets romandre’n en el niu durant 17-22 dies després de l’eclosió i dependran dels seus pares uns 20/25 dies abans d’independitzar-se. Ambdós son els encarregats de l’alimentació. Ocasionalment poden arribar a acceptar niar a les caixes-niu penjades a mitja alçada dels arbres alts 

nest box with new front

 

 

ESTAT DE CONSERVACIÓ : Segons el Institut Català d’Ornitologia es calcula que a Catalunya hi ha uns 288.000-492.000 individus madurs http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=PARCRI   El seu estat de conservació es considera ESTABLE per el que segons la avaluació del http://www.birdlife.org/ es de PREUCUPACIÓ MENOR.... Tot i això hi ha indicis de que a Europa hi ha una davallada de l’espècie.

                                           

                                         Que podem fer per la Mallerenga emplomallada?

 

                                          mallarenga emplomallada 4

                                                     Menjadora 1  niu jardi 1  sedentari ESPECIE PROTEGIDA

·        Es un ocell boscà i els seus hàbits l’allunyen dels jardins, per el que el treball per ajudar-les ens situa en el seu hàbitat. El bosc.

·        No es molt amant dels nius artificials però un niu penjat a mitja alçada d’un arbre alt, te possibilitats de ser ocupat. El model ideal és com el de les altres mallerengues uns 12 x 12 x 25 cm amb un forat d’entrada d’un diàmetre que varia entre 32 i 35 mm. Es convenient reforçar el forat amb una placa metàl·lica per evitar l'entrada de depredadors i d'altres intrusos.

·        A l'hivern, penjar als arbres boles de greix per ocells, garlandes de cacauets sense torrar i sense sal, mitges cocos o mescles de llavors per ocells i llavors de gira-sol en una menjadora penjada d'un arbre son un auxiliar efectiu.

                                                Tit crested menjaralbosc

             

  

Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus)