• Dimarts, 01 Desembre 2020 00:00

cyanistes caeruleus caeruleus Dibuix

TAXONOMIA:   Ordre: Passeriformes, Familia: Paridae, Genere: Cyanistes  

Al Moianès es una espècie comuna i estable.

HÀBITAT i HABITS : Es principalment, sobre tot en època de cria, un ocell boscà. Te preferència per els boscos de fulla caduca. Durant l’hivern freqüenta els espaís oberts i si hi ha aliment disponible els parcs i jardins. Es de costums arbòries tot i tenint en conta que de tan en quan te tendència a baixar al terra per buscar aliment que es troba a sota de la fullaraca . La seva dieta es bàsicament de règim insectívor però que també ho combina, sobre tot durant l’hivern o l’època fora de la cria, amb llavors, baies, fruits silvestres brots tendres.....ets. Com totes les mallerengues es un ocell molt actiu i lleuger, la seva constitució física, li permet tenir una agilitat excepcional la qual aprofita per buscar l’aliment a l’extrem de les branques mes primes efectuant verdaders equilibris acrobàtics que per aconseguir-ho es capaç de penjar-se amb una sola pota. El seu bec, el qual es molt fort, fi i en forma de cisell li permet trencar la closca dels fruits secs com per exemple les avellanes, els quals els inserta per apuntalar-los entre les escletxes de les corses dels arbres o de les roques i murs. La Mallerenga blava es un ocell molt mogut i amb un comportament, molts cops, agressiu per defensar el seu territori. Sol refugiar-se en mig de les heures o en furats dels arbres i murs. Es un ocell sedentari efectuant, segons la climatologia, desplaçaments altitudinals.

ESTAT DE CONSERVACIÓ : Segons el Institut Catalá d’Ornitología es calcula que a Catalunya hi ha uns 1.002.000-1.530.000 individus madurs. http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=PARCAE El seu ESTAT DE CONSERVACIO es considera ESTABLE per el que segons la avaluació del http://www.birdlife.org/ es de PREUCUPACIÓ MENOR....

REPRODUCCIÓ: La Mallerenga blava acostuma a fer el niu en els furat de les corses o trocns dels arbres, sobre tot els arbres vells. També en els del murs, roques i parets. El niu te forma de copa a base de molsa, llana, pels, herbes seques, plomes. Acostumen a ser les femelles las que fan el niu. La posta està sincronitzada segons la climatologia la qual es la que regula la quantitat d’aliment disponible. Sol ser a finals d’Abril i durant el mes de Maig entre 6 i 17 ous. La incubació dura de 12 a 17 dies a partir de la posta del penúltim ou. Durant aquest període la femella s’encarrega de covar-los mentre que el mascle te la missió d’alimentar-la. Els pollets els quals son alimentats per el mascle i la femella. La permanència en el niu oscil·la entre els 16 / 22 dies de vida i a les tres o quatre setmanes després campen per si sols tornant-se independents.

 

                             

                                         Que podem fer per la Mallerenga Blava?   

                                                                                                                                                                                                    mallerenga blava

                                          Menjadora 1        niu jardi 1        sedentari       ESPECIE PROTEGIDA

 

Una barreja de llavors, pasta per insectívors, cucs de farina, garlandes de cacauets sencers o pelats son un atractiu indiscutible per que siguin uns bons veïns del nostre jardí. Crien molt fàcilment en caixes- niu.

 Particularment aficionada a les boles de greix, garlandes de cacauets sense torrar i sense sal, mitges cocos, mescles de llavors d'ocells i llavors de gira-sol. Col·loqueu els aliments en una menjadora artificial i pengeu-la en un arbre.

És essencial oferir aigua neta per beure i banyar-se. Renovar-se regularment i rentar el bol en aigua calenta amb un pinzell. A l'hivern, afegiu sucre a l'aigua perquè no es congeli.

                                                   mallerenga blava bola sebo

Mallerenga carbonera (Parus major)

Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)