• Dimarts, 01 Desembre 2020 00:00

mallerengue cuallarga dibuix 350 x305

 

TAXONOMIA : Ordre: Passeriformes, Família: Aegitalids, Gènere: Aegithalos  Reichenbach1850

La Mallerenga cuallarga tot i estan molt emparentada amb els Pàrids esta classificada amb un altre família << els Aeghitalids >>. Ocell de mida molt petita amb la cua molt llarga. Al Moianès es bastant comú.

HÀBITAT I HÀBITS: Es un ocell que el seu habitat el situa en boscos que siguin rics en grans bardisses i en llocs de vegetació espessa on troba l’alimentació i el lloc per niar. No freqüenta els jardins excepte visites esporàdiques sobre tot el hivern quan va a buscar aliment constituït bàsicament per insectes petits, larves, aranyes, llavors i brots verds. Son ocells sedentaris però durant l’hivern quant l’aliment escasseja o la temperatura es molt extrema efectuen curts desplaçaments locals en grups de varis individus generalment familiars o petites concentracions de varies famílies d’una determinada zona.

niu mall cuallarga 400 x 373REPRODUCCIÓ:

El seu niu es una de les estructures mes boniques i complexes de les que arriben a construir els ocells a base de líquens, molsa, plomes, tela d’aranyes i pel. Els he observat freqüentment desfilar les bosses sedoses de la Processionària com a material per construir el seu niu. La posta sol està composta per 8 a 12 ous. La incubació dura de 14 a 18 dies. Tenen un instint molt gregari fins el punt que els individus desaparellats, ajuden als altres pares a alimentar els joves.

ESTAT DE CONSERVACIÓ: Al Moianès la seva població sembla estable. Segons el Institut Català d’Ornitologia es calcula que a Catalunya hi ha uns 800.000-1.200.000 individus madurs http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=AEGCAU Es considera el seu estat de preocupació menor a Catalunya. Segons la avaluació del http://www.birdlife.org/search- results?qx=aeghitalos+caudatus#gsc.tab=0&gsc.q=aeghitalos%20caudatus&gsc.page=1 indica que la estabilitat de la seva població a Europa tampoc es preocupant.

 

                                           

                                     Que podem fer per la conservació de la Mallerenga cuallarga?

                                              mallerenga cuallarga

                                                                        sedentari   Menjadora 1   ESPECIE PROTEGIDA

  • Per els seus hàbits bàsicament boscans no es un ocell que freqüenti els jardins a excepció de temperatures extremes durant l’hivern que per escassetat d’aliments acudeixin a les menjadores de jardí sempre i quan hagin boles de greix o insectes secs. L’altre alternativa es col·locar en el bosc, boles de greix penjades dels arbres on freqüentin

                                               M Cuallarga jardi 400x341

 

                              Josep Lainez "Naturalista amateur" Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Mallerenga petita (Parus ater)