• Dimarts, 01 Desembre 2020 00:00

Parus ater 389x360

TAXONOMIA : Ordre: Passeriformes, Familia: Paridae, Genere:Parus  Linneus 1758

La Mallerenga petita es el mes petit de la família. Al Moianès es bastant comú però passa mes desapercebuda que els seus parents. Es un ocell sedentari.

coal tit 2 400x288HÀBITAT I HÀBITS: Te el mateix hàbitat que el seus congèneres però per la seva mida i morfologia està adaptada als hàbitats boscans on abunden les pinàcies. També s’adapta perfectament als boscos mixtes. Com la seva parenta la Mallerenga emplomallada es un ocell molt actiu i lleuger, la seva constitució física, li permet tenir una agilitat excepcional la qual aprofita per buscar l’aliment a l’extrem de les branques mes primes, efectuant verdaders equilibris acrobàtics que per aconseguir-ho es capaç de penjar-se amb una sola pota. S’alimenta d’aranyes, mosques, petits insectes, larves i a la tardor i l’hivern hi afegeix a la seva dieta baies i llavors petites. Per el que no es estrany que en aquesta època acudeixin a les menjadores del jardí.

REPRODUCCIÓ: Nia en furats buits d’arbres vells i o podrits, en escletxes de roques o parets els quals poden ser ampliats. Quan hi ha competència amb altres espècies mes grans per aconseguir els arbres mes alts no dubta en fer el niu a sota terra. Generalment els omple de molsa i el revesteix amb pel i llana i algunes plomes. Sol pondre de 7 a 8 ous i la incubació dura de 14 a 16 dies.

ESTAT DE CONSERVACIÓ: Al Moianès la seva població sembla estable. Segons el Institut Català d’Ornitologia es calcula que a Catalunya hi ha uns 538.000-1.192.000 individus madurs http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=PARATE Es considera el seu estat de preocupació menor a Catalunya. No obstant segons la avaluació del http://www.birdlife.org/ ES D’ALTA PREUCUPACIÓ a Europa dons hi han països del Nord i Centre que ha disminuït un 30% i a on consta dins de la llista vermella.

 

Que podem fer per la conservació de la Mallerenga petita?

coaltit menjadora 400 x 373

sedentari niu jardi 1 Menjadora 1  ESPECIE PROTEGIDA  

·        Es un ocell boscà i els seus hàbits l’allunyen dels jardins, per el que el treball per ajudar-les ens situa en el seu hàbitat. El bosc.

·        No es molt amant dels nius artificials però un niu penjat a mitja alçada d’un arbre alt, te possibilitats de ser ocupat. El model ideal és com el de les altres mallerengues uns 12 x 12 x 25 cm amb un forat d’entrada d’un diàmetre que varia entre 32 i 35 mm. Es convenient reforçar el forat amb una placa metàl·lica per evitar l'entrada de depredadors i d'altres intrusos.

A l'hivern, penjar als arbres boles de greix per ocells, garlandes de cacauets sense torrar i sense sal, mitges cocos o mescles de llavors per ocells i llavors de gira-sol en una menjadora penjada d'un arbre son un auxiliar efectiu.

nesting coal tit

 

                                                    Josep Lainez "Naturalista amateur" Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

La Mallerenga Cuallarga (Aeghitalos caudatus)

Les Mallerengues del Moianès