• Dimarts, 01 Desembre 2020 00:00

Picot verd 400 x 373

 

TAXONOMIA: Ordre: Piciformes, Familia: Picidae, Gènere: Picus, Espècie: P.viridis, Subespècie: P.Viridis Charpei  (Linnaeus,1758)

       Menjadora 1     niu jardi 1    sedentari    ESPECIE PROTEGIDA

 

picot verd 400 x 373

MORFOLOGIA: Els PICOTS VERDS mesuren una mica mes de 30 centímetres de cos i pot sobrepassar els 50 cm. d’envergadura. El plomatge es de color verd, grog i el pili o clatell de color vermell. Els mascles adults presenten una bigotera de color vermella i negre. El dors de color verd oliva amb reflexes grogs; el carpó de color grog intens; la gorga, el pit, el coll i l’abdomen gris verdós clar. Les cobertores de les ales verdes lleugerament grisoses ribetejades de verd. Primàries brunes amb taques blanques i verdes groguenques. Les plomes de la cua son de color bru fosc amb ribets bruns i verdosos. Bec negre pissarra o clar. Potes de color gris verdós o clares. Els PICOTS VERDS com les altres espècies de picots han desenvolupat, en el període de la seva evolució,  una anatomia que els permet trepar per els tronc dels arbres amb la mateixa naturalitat que d’altres ocells  salten de branca en branca. Els dits de les potes estan aparellats de forma oposada - dos endavant i els altres dos enredera-  per poder agafar-se a l’escorça. S’enfila per els troncs dels arbres generalment cara a munt . Las plomes caudals (las de la cua) son tremendament fortes las quals els hi permet repenjar el seu cos amb el tronc dels arbres, mantenir-los erts i fer força quan el foraden o martellegen per fer el niu, la recerca d’aliment o la comunicació entre els individus. Per picar amb tanta força, els muscles del coll estan molt desenvolupats. Tenen una parpella especial als ulls que impedeix que les serradures que produeixen quan foraden la fusta els hi perjudiqui. Alguns traumatòlegs es van qüestionar  per què quan fan servir el bec, per colpejar tan fort i freqüència per unitat de temps, no pateixen de mal de cap o no cels hi desprèn la retina. Estudis ressents demostren que el seu cervell vers la cavitat cranial es mes petit i els ulls estan subjectes per el os i els teixits del voltant que taller picot 243 x 207impedeixen que es moguin. Es per això que el seu coll te molta mobilitat. Un altre aspecte interessant es el sistema que tenen d’obrir les pinyes per menjar-se els pinyons. Agafen la que els hi convé i la traven a una escletxa del tronc del arbre o d’una roca com si fos un cargol d’un banc de treball,  un cop subjecta la picotegen fins que van treien els pinyons. Aquets racons sen diuen "Tallers de Picots". No solen tamborinar tant freqüent com ho fan les altres espècies de picots.

 HÀBITAT I HÀBITS: El seu hàbitat son els boscos i arboredes poc densos i els espais boscans semioberts d’arbres caducifolis associats amb pinàcies; parcs amb arbres alts. Els hi encanta l'aigua per lo que no es estrany veure’ls banyar-se en petits tolls, estanys o rierols. Freqüenta el sol dels espais oberts a la recerca de formiguers. Es un ocell sedentari i mostren molta dependència per el seu niu i territori.

ALIMENTACIÓ: Els PIGOTS VERDS s’alimenten essencialment de les larves i adults dels insectes xilòfags (menjadors de fusta) que obtenen a través dels forats i galeries que fan aquets  o que fan ells mateixos, amb el seu bec, per capturar-los. Per arribar a obtenir aquest tipus d’aliment disposen d’una anatomia especial de la seva llengua. Es tan llarga que es cargola per la part superior i occipital del seu crani i els hi permet introduir-la per els forats i les galeries que fan els corcs que s’amaguen dins de les escorces, els troncs i las formigues en el interior dels formiguers,  per caçar-los . La punta es llepissosa i amb arestes que els hi facilita la captura. Son també, grans consumidors de formigues, insectes, cucs de terra, cargols, petits rèptils, llavors, baies i fruits i en climatologia extrema no dubten en acudir a les menjadores de jardí.

 detall bec llengua 243 x 207   mecanisme retractil llengua picids 243 x 207   lucanuscervus larva 243 x 207 

REPRODUCCIÓ: Els PIGOTS VERDS fan el niu en forats excavats per ells mateixos en arbres vells, alts, corpulents i de certa envergadura o arbres morts. El niu consisteix en una galeria d’accés horitzontal i una cavitat vertical on ponen els ous, els coven, neixen i creixen els pollets. Aproximadament la construcció del niu dura unes dues setmanes. Els dos components de la parella son els encarregats de fer-lo. Un cop acabat deixen en el seu interior una capa d’encenalls produïts durant la perforació complementat amb fulles, herbes, pel i plomes perquè sigui mes confortable. Fan una niada anual i la posta generalment es de 4 a 6 ous de color blanc. La incubació la qual es a càrrec tan del mascle com de la femella dura de 18/19 dies. Els pollets son nidòfils i es mantenen en el niu de 18 a 20 dies. També poden admetre els nius artificials amb les mides i capacitat adequada penjats a certa alçada.

  Niu picot verd 2 243 x 207   niu natural picotverd. 243 x 207   posta picotverd 243 x 207

ESTAT DE CONSERVACIÓ: Segons l’Institut Català d’Ornitologia, la població catalana ha sofert un descens moderat; s’estipula uns 16.000-25.000 individus i el seu estat es de PREOCUPACIÓ MENOR http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=PICVIR .

Basades en dades provisionals de 21 països del sistema paneuropeu comú de seguiment de les aus (EBCC / RSPB / BirdLife / Statistics Netherlands; P. Vorisek a litt. 2008). BirdLife International (2019) La tendència de la població europea va augmentar moderadament entre 1980 i 2013 (EBCC 2015).http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/eurasian-green-woodpecker-picus-viridis . Les principals amenaces per a aquesta espècie es la intensificació de l'agricultura i la silvicultura i la conversió de pastures en terres cultivables, la qual cosa redueix considerablement la població de formigues. La silvicultura intensiva també ha provocat la pèrdua de llocs de niu. El clima hivernal dur també pot causar una mortalitat important, els efectes de la qual poden durar anys i poden ser exacerbats pels impactes d'altres amenaces.(*)

(*)BirdLife International (2019) Fitxa tècnica de l'espècie: Picus viridis . Descarregat a http://www.birdlife.org el 11/04/2019. Citació recomanada de fulls de dades per a més d’una espècie: BirdLife International (2019) IUCN Red List per a aus. Descarregat a http://www.birdlife.org el 11/04/2019.

REFERÈNCIES: Symes, A., Ashpole, J del Hoyo, Winkler i Christie 2015, Tucker i Heath 1994, Hagemeijer i Blair 1997, Winkler i Christie 2015, Tucker i Heath 1994, Saez-Royuela, Peterson, Mountfort, Hollom, Cristopher Perrins.

 

                                               

                                              Que podem fer per protegir el Picot Verd?

 

Cal dur a terme una gran conservació d’hàbitats per mantenir els hàbitats de nidificació i alimentació més propers entre si, en paisatges estructuralment diversos. Les accions haurien d’incloure la conservació d’alguns arbres vells per nidificar en els boscos, horts i pobles, així com el manteniment i la restauració de camps d'alimentació, com ara petits prats, pastures, horts i brucs (Tucker i Heath 1994).

Els Picots Verds son bastant desconfiats amb la presencia humana. Es un ocell boscà i els seus hàbits l’allunyen bastant dels jardins domèstics, per el que el treball per ajudar-los ens situa principalment en el seu hàbitat. El bosc. Els hi encanta l’aigua per lo que no es estrany veure’ls banyar-se en fonts o estanys dels jardins, els quals, si hi han arbres alts de fulla caduca poden arribar a niar. Al hivern poden acudir a les menjadores de jardí si hi troba boles de sèu o cucs de farina. Arriben a niar a les Caixes Niu de mides adequades i adossades als troncs a certa alçada.

      construir niu picotverd 400 x 373    niu artificial.picotverd 400 x 373   

A l'hivern, penjar als arbres boles de greix per ocells, garlandes de cacauets sense torrar i sense sal, mitges cocos o mescles de llavors per ocells i llavors de gira-sol en una menjadora penjada d'un arbre son un auxiliar efectiu. Un recipient amb cucs de farina (Tenebrio molitor) es un bon aliment i molt atractiu.

                 cucdefarina 243 x 207  fat ball 243 x 207

 

Un naturalista "amateur" en el Moianès Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

Picot negre (Dryocopus martius)

Picot garser gros ( Dendrocopos major)