• Divendres, 22 Gener 2021 00:00

PASSAT , PRESENT I FUTUR

 La Comarca natural del Moianès està rodejada literalment per Parcs Naturals. Al est el del Montseny, al sud el de Sant Llorenç del Munt i el de Montserrat. Al Nord, ja mes llunyà, el Cadí-Moixero.

La finalitat de la denominació dels espais d'interès natural d'una comarca o una regió s'estableix per  conservar  la riquesa paisatgística i la seva diversitat biològica i per això fa falta delimitar i establir una gestió i les mesures necessàries per a la protecció bàsica d’aquets espais naturals.

El Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) va ser creat mitjançant la Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals, en el seu Capítol III. Té el caràcter de pla territorial sectorial conforme a les disposicions de la Llei 23/1983, de 21 de novembre, de política territorial.

La conscienciació mediambiental no es propietat ni patrimoni de cap ideologia extremista, subversiva, d'àmbit polític ni de cap govern. Es, simplement, responsabilitat de tots, desde els que governen fins els ciutadans, i tenir sentit comú en saber mesurar fins a on podem arribar en els aprofitaments dels recursos que obtenim del planeta sense posar en perill el futur d'aquet, de la pròpia humanitat i sense renunciar al progrés i a les noves tecnologies.

En el any 1992 s'aprovava l'Espai d'Interès Natural  del Moianès el qual constava de quatre sectors representatius de l'àmbit natural de la zona.  l'espai Moianès/Marfá, l'espai Moianès/Puig Rodó, l'espai Moianès/Bussanya,  l'Espai Baga del Soler/Serra del Estany/Bagues del Perer  i l’any 2000, el Govern aprovà definitivament el Pla especial de delimitació definitiva dels espais del PEIN del Moianès amb els espais del PEIN Turons de la Plana Ausetana, la Sauva Negra i Gallifa. En definitiva unes quantes hectàrees escampades sense cap connexió entre elles catalogades com a Espais d’Interès Natural. Una espècie de bunyol.