• Dissabte, 28 Novembre 2020 00:00

 

la tosca

El Moianès al estar situat en un altiplà, origina diferents corrents d’aigües que es desplacen en forma de rieres permanents i torrents temporals o es filtren als nivells inferiors en corrents subterrànies c‘afloren a la superfície a base de fonts i pous o es retenen en petits embassaments, tolls i basses artificials destinats a l’agricultura, ramaderia i per abastir aigua a determinats nuclis habitats.

La estructura geològica composta per roques calcàries afavoreix aquestes filtracions formant corrents subterrànies de les quals cal destacar la de les coves del Toll la qual te un recorregut practicable d’aproximadament 800 metres. La importància hidrològica del Moianès es diversa on s’estableix la divisòria d’aigües entre el sistema: La principal cap el Bages que va a parar a la conca del Llobregat; la del Ter cap a Osona i la del Besòs cap al Vallés Oriental.

riera A la comarca no hi discorren grans corrents d’aigua superficial. La mes destacable, per el seu cabal constant,  es el riu Calders. Per les seves característiques es el riu que ha participat mes en la conformació física de la comarca. Es alimentat per molts torrents i rieres afluents. La riera de Fontscalent que brota a Collsuspina. La riera de Sant Joan  i la de Marcet provinent  respectivament de Granera i Castellterçol. Las rieres de Marfà o de Rubió. Els torrents del Rossinyol, el Gai, el riu Sec, el torrent del Mal.  Després d’un recorregut d’aproximadament de 21 quilòmetres, a la alçada del municipi de Navarcles, desemboca al riu Llobregat.

Per un altre banda també desemboca a la conca del Llobregat la  riera d’Oló que neix a la besant Nord del Puigrodó al municipi de l’Estany,  i la de Malrubí , que s'origina al Soleil de Vilalta l'extrem nord del terme de Moià. Ambdues s’aboquen a la riera de la Gavarresa.

A la conca del Besòs hi desemboca el riu Congost que es considera que neix a la Font del Regás, situada prop de Sant Cugat de Gavadons en el municipi de Collsuspina.

No podem obviar que el creixement demogràfic, certes explotacions ramaderes, els polígons industrials junt, fins avui, d’una deficient política i gestió del aprofitament i depuració de les aigües residuals, ha afectat la riquesa i qualitat  hidrològica del Moianès, sen la causa principal de l’assecat i contaminació de moltes fonts, rieres, pous i corrents subterrànies. Això participa en una alteració i degradació dels ecosistemes i en una devaluació molt significativa en la riquesa natural i qualitat de la mateixa comarca

 ..............................................................

Pinzellades Geològiques del Moianès 

Característiques Naturals del Moianès