• Dimarts, 01 Desembre 2020 00:00
Un naturalista amateur a Massachusetts

L’ORENETA BICOLOR O ORENETA DELS ARBRES  L’Oreneta que fa el niu a les caixes artificials

Bicolor Home 400 x 341 1

 

A Wesford –Machassusetts- on hi viuen els meus fills i netes, existeix la cultura de que a quasi cada jardí hi ha la seva menjadora per la fauna que deambula, viu i es reprodueix per l’entorn de les cases. Contant amb la visita permanent del cérvols de cul blanc, d’algun Ós negre (Ursus americanus), comú ala zona, Coiot (Canis latrans) i algun que altre bobcat (Linx rufus) (Linx americà) Això hi contribueix la quantitat de jardins, amplis espais verds, boscos i la riquesa faunística que hi viu i la baixa població demogràfica humana per quilòmetres quadrats. Una de les meves netes en la seva activitat de manualitats va construir una caixa niu i que va penjar en un arbre del jardí. Els primer inquilins en ocupar-la ha set, amb sorpresa, una parella d’orenetes Bicolor o Orenetes dels arbres, comuns a aquelles latituds.

Les Orenetes Bicolor són de les poques espècies d’orenetes que nidificant en forats dels arbres o en caixes niu. Pertanyen a la família de les Hirudinidae com les Orenetes Vulgar del nostre país. Tenen una llargada de 14,6cm (5,75”) envergadura de 36,8 cm(14,5”) i solen pesar 19,8 grs (0,7 oz). A la tardor emigren cap l’Amèrica central per passar l’hivern.

Bicolor Home 400 x 341 2Fa el niu en forats dels arbres o en caixes nius dels jardins. Te preferència per entapissar l’interior del niu amb plomes. Es suposa per evitar la proliferació dels paràsits.

 

Com totes les orenetes, aquesta s’alimenta principalment d’insectes voladors, cosa que els fa més aviat beneficiosos per als humans. Tot i això, les orenetes bicolor incorporen algunes baies a la seva dieta sobretot a l’hivern quan els invertebrats poden ser escassos. Això permet a l’espècie hivernar més al nord que qualsevol altra oreneta. Com a resultat, es tracta de la primera oreneta que apareix a la primavera a la majoria de l’Amèrica del Nord. (k.corliss)

Bloc de camp a Massachusetts – COLIBRIS