• Divendres, 22 Gener 2021 00:00

Hi ha molt poca gent que no s'hagi apercebut dels esbojarrats i sorollosos carrusels de falciots que, en el transcurs de la primavera i principis d'estiu, freqüenten i animen el cel de les nostres viles, pobles i ciutats .

Tant a prop, així i tot, tant allunyats que estem de saber el rol i la funció essencial d'aquets menuts i aparentment fràgils ocellets en el nínxol  del  ecosistema del nostre entorn mes directe que ocupen.

Com hem de considerar els ocellaires? : Caçadors? Ornitòlegs? Tradicionalistes? Romàntics? Ecologistes? Folklòrics? Negociants? Especuladors? 

Article d'investigació primaria  publicat el 11 de desembre de 2018 en la revista científica GLOBAL CHANGE BIOLOGY.

Aquest estudi mostra que des de principis de segle las poblacions d’ocells de muntanya han minvat un 10% a Europa . Als Pirineus i d’altres muntanyes de la península Ibèrica els resultats i la situació es mes preocupant perquè el percentatge ha disminuït fins un 21%. Son uns percentatges superiors a la mitja observada en d’altres poblacions d’ocells mes generalistes o de les baixes terres. Com es dedueix del estudi els canvis dels empraments del sol i el canvi climàtic sembla ser que poden ser la causa principal d’aquesta baixada tant pronunciada. En aquest estudi han participat membres del Centre d’Investigació Ecològica i aplicacions forestals i el ICO (Institut Català d’Ornitologia). Han definit els terminis ecològics “ Que es l’alta muntanya per els ocells” i de proposar quines espècies d’ocells son especialistes en viure exclusivament en aquells ambients i els ocells generalistes els quals suporten una major varietat de condicions ambientals.