• Dissabte, 28 Novembre 2020 00:00
Diari de camp

naturalista 2

 

La definició tradicional de Naturalista fa referència generalment a la persona versada en Historia Natural. Actualment ho son els científics de camp interessats en la descripció de la natura i el seu anàlisis. En  conjunt  hi han varies disciplines que adopten aquesta definició com ho son  la botànica, la zoologia, la etologia,  la paleontologia, la ecologia, la oceanografia, la bioquímica, la geologia, la astronomia, la física etc.

Aquest interès del Home per el estudi de  la natura ve ja des de el temps dels grecs i el romans i entre el segles XVIII i XIX es quan comença a manifestar-se amb mes relleu dons a mes de coincidir amb l'aparició d'un nombre rellevant de científics la majoria eren prominents pensadors que actuaven a la política i la diplomàcia.  José de Acosta (español, 1539–1600).Carlos Linneo (sueco, 1707–1778).Georges Louis Leclerc, conde de Buffon(francés, 1707–1788).Antonio José de Cavanilles (español, 1745–1804).Jean-Baptiste Lamarck (francés, 1744–1829).Andrés Manuel del Río (hispano-mexicano, 1764–1849).Francisco José de Caldas y Tenorio (colombiano, 1768–1816). Alexander von Humboldt (prusiano-alemán, 1769–1859).Charles Darwin (británico, 1809–1882).Claudio Gay (1800-1873).Alfred Russel Wallace (británico, 1823–1913). , els seus estudis  es fan servir com a referència en la oposició a la política i la teologia. Mes contemporàniament els científics naturalistes es converteixen en conservadoristes  i divulgadors, tenim com a mes medi àtics i que han influït mes en mi : David Attenborough, Gerald Durrell, Edwuard O. Wilson, Dian Fossey, Jane Goodall, Sylvia Earle, Felix Rodriguez de la Fuente, Jonty Denton, David Gibbs.... Fèlix Cardona, Jordi Sabater Pi. 

Charles DarwinCentrant-nos ja mes a prop com ho es el estudi  de la natura del Moianès, cal ressaltar al naturalista i historiador moianès, l’escolapi Joan Solà i Corominas (1873-1935), amb Articles sobre flora i aspectes varis. L’eminent botànic Oriol de Bolòs (1924-2007),el treball “Sobre la vegetació de Sauva Negra”, Al  Arnau Mercadé (2003). «Notes florístiques del Moianès (Catalunya Central)». Acta Botànica Barcinonensia i "Els boscos caducifolis humits del Moianès"A la Montse Clapers, i la Isabel Casas "La Vegetació del Moianès" La M.Àngels Bonet " Etnobotànica de la Vall de Tenes", Etnobotànica de Castellterçol i el Moianès Sud, En Daniel Sol i la Pilar Clapers  " Introducció al coneixement de la Ornitofauna del Moianès" , A la Ursula Höpping i en Lluis Auroux " Las Orquídies Silvestres del Moianès" A la Montse Clapers "Flora del Moianès" Isabel Casas, Montse i Pilar Clapers, M.Angels Baldells, Pilar Espuña, Anna M. Marques, Carles Riera "Fauna Vertebrada del Moianès" En Josep M. Mata-Perelló Introducció a la geologia i al coneixement dels Punts d’Interès Geològic (PIG) de la comarca del Moianès (Catalunya Central, Depressió Geològica de l’Ebre) A l'Associació Cultural Modilianum per els treballs publicats sobre  Prehistòria del Moianès (24, juny del 2001), amb destacats treballs a propòsit David Attenborough Golden Eagledel ric llegat protohistòric de la  comarca (coves, jaciments, sepultures...).

El fet d'autodenominar-me "Naturalista Amateur" ve donat per que personalment ho faig com a simple afeccionat. Així dons el meu treball es basa en moltes hores d'observació i patejant-me literalment el terreny duran mes de vint anys per transcriure allò que  he observat . En un principi va ser sen se cap mena de protocol, que mes tard a mida que vaig anar aprofundint i relacionant-me amb altres col·legues experimentats d'altres conrades vaig anar perfeccionant però a base també de molt auto aprenentatge. 

Gerald Durrell

Buscan, observant o fotografiant una flor, un bolet, una formiga o un ocell, me'n adono  que la interrelació que hi ha entre els essers vius i  el seu medi es impressionant. Me'n adono que nosaltres, els humans, com a essers vius, per lo tant pertanyem al regne animal, no escapem d’aquesta interrelació. Però hi ha un gran problema. Som els seus principals agressors.

 Una qüestió em porta a un altre i  sen se adonar-me m’endinso en el mon de la Biologia i que aquestes interrelacions en el medi em porten a descobrir la Ecologia.

La Ecologia es la ciència que estudia els essers vius en el seu medi o ambient, Per tant es una branca de la Biologia que tracta de les interrelacions dels organismes amb el que els envolta, tant el medi físic o fisicoquímic  com el biològic.

jane goodall 1024 132809kEl desenvolupament demogràfic i tecnològic de la espècie humana, ha originat el augment del consum i la excreció, en conseqüència  ha originat la reducció de recursos naturals  transformant-se en espoli i contaminació ambiental. Es quan neixen les idees i tendències ecologistes i ambientalistes. Diuen que el ecologisme - no pas l'ecologia- es admetre els principis de la ecologia concebuda com a ciència totalitzadora  a través de un conjunt de corrents ideològics per assolir un nou ordre social , es dons una legítima defensa de l'espècie. Es una socioecologia amb el que tot això implica (legislació, política i ètica o religió).

wilsonAquets ideals mal interpretats o manipulats ens poden fer caure en el radicalisme i en cara que aquet en la seva essència es propugna com una manera democràtica de fer reformes profundes en las estructures polítiques i socials, no deixa de ser  un pensament polític. I baix el meu punt de vista i veien les realitats de cada dia,  tot i estan mol a prop,  estan encara molt allunyades la política de la ciència i la nostra pròpia subsistència. Malauradament no podem perdre de vista que el full de ruta del mon ve marcat per els diners i aquets no coincideixen ni amb la ètica ni amb la ecologia.

rodriguez fuenteSense necessitat de destruir-lo, el Moianès, te molts recursos. No voldria que fos una víctima més de la especulació i defectuosa gestió com les comarques  veïnes,  però això no està a les meves mans. Apel·lo al sentit comú.

Tot i tenint en compte que hi han que son conscients, sensibles,  divulgadors i que defensen la integritat d'aquesta  petita joia a on han nascut i a on hi viuen, a vegades, tinc dubtes de que la majoria dels  propis JoanIsabelfills de la comarca, sàpiguen la realitat i el valor del que tenen i el que conté el seu entorn.

Conseqüències i desequilibri en un hivern atípic