• Divendres, 22 Gener 2021 00:00

El cens es realitza amb dues etapes. El de finals de primavera i el de finals d’estiu. En el nostre cas vàrem realitzar el cens de la segona etapa en cinc poblacions: Moià, L’Estany, Castellterçol, Collsuspina i Castellcir. Per aquest any 2019 ampliem les poblacions afegint-hi Santa Maria d’Oló, Calders, Monistrol de Calders i Granera ampliant així el cens de tota la població del Moianès.

Ara que la salut m’ho permet, enyorava durant la setmana un parell o tres de sortides al camp i al bosc. Poder veure in situ la sortida o la posta del sol, sentir la brisa a la cara, tornar a veure el núvols al cel a través del brancatge, escoltar de nou el reclam del cucut o el cant del rossinyol i sobre tot el silenci. Ens ha deixat una primavera bastant aigualida i sembla que la tendència es la mateixa per l’estiu. Feia temps que no veiem un esclat de verdor tant intens. A diferència del any passat en que a principis de Juny ja n’estàvem farts de la calor. Molt em temo que aquest excés d’aigua, que era molt necessari per el territori, no sigui tan favorables per la reproducció dels ocells. Tanta verdor es auguri de molta quantitat de cuques i erugues, l’aliment bàsic durant l’època de cria, però la quantitat de dies amb pluja contínua i una temperatura un pel justeta fa que els aparellaments i els processos de la posta, a algunes espècies mes sensibles a la climatologia, es retardin uns dies o alguna setmana. O veurem al final de l’estació.

diari xot

Duran els meus recorreguts matinals per l’Estany, aquesta tardor he observat amb sorpresa l’augment d’ocells fringíl·lids  que altres anys arriben de forma discreta a les nostres contrades com es el cas dels Lluers (Carduelis spinus), Durbecs (Coccothraustes coccothraustes) i el Pinça Mec (Fringilla montifringila). Mes comú en abundància es el Pinça Comú (Fringilla coelebs), però que aquest any formen un estols molt grans.  He trobat coincidència amb les meves observacions amb  la explicació en una publicació del Institut d’Ornitologia de Catalunya.