• Dissabte, 28 Novembre 2020 00:00

Els falciots tornen a les nostres contrades entre Abril i mitjans de Maig. Si no troben llocs per niar o perqué s'han destruït i no s'han reposat els que tenien la temporada anterior , marxen cap a un altra banda. Si ens proposem a instal·lar un niu o varis per reposar els destruïts o per augmentar la colònia, convé posar-los a més tardar a mitjans d'Abril.

constr niu falciots 1

De nius artificials per falciots n'hi ha de moltes formes, mides i construïts amb diferents materials. Hi ha alguns models fets de formigó, resina o similar molt resistents però personalment considero que el preu es excessiu.

Els falciots prefereixen criar en colònies però cada parella preferentment en una caixa niu. Així doncs per una colònia, es convenient instal·lar una bateria de varies caixes.

Cal penjar les caixes a una alçada d'uns sis metres o més, preferentment sota els voladissos de les taulades, a sota dels balcons coberts o els nínxols de les finestres.

El forat de entrada/ sortida  pot ser frontal, lateral o inferior però ha d'estar alineat al Sud o Sud-est. Les caixes han d'estar instal·lades en un punt d'entrada i sortida lliure d'obstacles i de vol lliure per si cauen quan surten per primer cop a volar.

El model descrit a continuació es  adequat, barat i senzill de construir-lo un mateix.

La part frontal es correspon a la tapa, que es fa bascular mitjançant un clau giratori per la part superior a cada banda. Aquesta porta serveix per netejar-lo quan sigui necessari.

Al mig de la tapa s'hi fa un orifici que serveix de  ventilació i d'entrada i sortida de l'ocell. Aquesta obertura té forma oval -6,4 cm x 3,2cm, que farem amb dos forats de 3,2 cm, tal com s'indica a a la peça 5, i rebaixarem els costats que es toquen fins donar-li la forma oval.

A la fusta que farà de base cal fer dos forats per al drenatge.

Per fixar el frontal basculant fes servir dos claus giratoris. Assemblar les peces seguint l'ordre numèric especificat en el esquema.

Es fa servir fusta no tractada, millor si es de roure.

constr niu falciots 2

Una extranya parella

Què fer en cas de mossegada d'una serp?