• Dimarts, 11 Mai 2021 00:00
Un naturalista amateur a Massachusetts

RUBY-THROATED HUMMINGBIRD –COLIBRÍ GOLA DE RUBÍ  (Archilochus colubris)

colibrí 10 400x 341L’hàbitat interior del l’Estat de Massachusetts està constituït majoritàriament per grans extensions de boscos i infinitat de quantitat d’aiguamolls, estanys i llacs que facilitant l’enorme biodiversitat que en ell hi viu. Exceptuant la capital Boston i les grans ciutats, la majoria dels habitatges que hi ha en les diferents poblacions, a part d’estar rodejats de immenses masses d’arbredes, tenen el seu jardí on una infinitat de fauna els visiten com si es tractes de mascotes però silvestres.

Un d’aquets visitants molt curiós es un minúscul ocell, el RUBY-THROATED HUMMINGBIRD –COLIBRÍ GOLA DE RUBÍ - (Archilochus colubris)- Única espècie de colibrí que es reprodueix a l'est dels Estats Units i Canadà. Un ocell que a simple vista, per qui no el coneix, quan vola per la seva mida, la seva velocitat  i el brunzit continuat que fan les seves ales al bategar (53/segon) es fàcil confondre-l amb un borinot. Fa una llargada de 7 a 9 cm i de 8 a 11 cm d’envergadura. El pes pot variar de 2 a 6 g . Els mascles pesen una mitjana de 3,4 g mentre que la femella que és lleugerament més gran, una mitjana de 3,8 g . Els adults són de color verd metàl·lic per sobre i per sota de color blanc grisenc, amb les ales gairebé negres. Els mascles presenten la gola de color rubí. El seu bec el qual es llarg , recte, i molt prim sol tenir una llargada d’uns 2 cm . Com tots els colibrís, les potes són bastant petites, al voltant de 0,6 cm i la mida dels tars aproximadament d’uns 0,4 cm. Molt semblant als apòdids de les nostres contrades (Falciots i Ballesters) : Com aquets i per aquestes característiques el Colibrí de gola robí no pot caminar ni saltar, es passa la majoria de l’estona pràcticament volant, colibrí 9 400 x 341 2només es pot permetre aturar-se en una branca i poder-se gratar el cap i el coll amb les potes per damunt del ala.

A les primeres gelades, que solen ser a primers de Novembre, el gola de robí empren una migració cap el sud i passa l’hivern a Florida, Sud de Mèxic, Amèrica Central fins l’extrem occidental de Panama i les Índies Occidentals. Per passar de Florida a la península del Yucatán escull el camí mes curt que es ni mes ni menys que travessar el Golf de Mèxic. Això representen 800 quilòmetres o vint hores de vol sense parar. Com pot ser que un ocell de 4-6 grams de pes pugui resistir 20 hores de vol sense parar?.... Els colibrís tenen una de les taxes metabòliques més altes que qualsevol animal, amb un cor que batega fins 1260 cops per minut, una capacitat d'aproximadament 250 respiracions per minut fins i tot en repòs, i el consum d'oxigen d'aproximadament 4 ml d'oxigen / g / hora en repòs. Durant el vol, el consum d'oxigen per gram de teixit muscular és aproximadament 10 vegades més gran que l'observada per als atletes d'elit humans. S'alimenten amb freqüència mentre estigui actiu durant el dia. Quan la temperatura baixa, en particular a les nits fredes, poden conservar energia mitjançant la introducció de hipotèrmia letargia.

Els colibrís tenen moltes adaptacions de l'esquelet i els músculs de vol que permeten una gran agilitat en vol. Els músculs constitueixen el 25-30% del seu pes corporal, i tenen ales llargues, semblants a una fulla que, a diferència de les ales d'altres aus, es connecten amb el cos només de l'articulació de l'espatlla. Aquesta adaptació permet a l'ala girar gorja rubi mascle 400 341gairebé 180 °, permetent l'ocell per volar no només cap endavant sinó cap enrere, i per surar en l'aire, capacitat de vol que són similars als insectes i únic entre les aus.

Tot i tenint en conte que el nèctar de les flors es la base principal de la seva dieta quan alimenten als pollets no es suficient per aportar les proteïnes, minerals i vitamines que necessiten per el creixement i a les hores afegeixen a la seva dieta petits insectes i aràcnids per completar-la. Fet que també es complementa a la dieta dels adults però en menor escala. La captura d’aquestes petites preses, les quals les localitzen en els pètals de la flors , les fulles i les teles d’aranyes allargant la seva extensible llengua ajudades per el seu bec llarg, operació que també efectuen per captar el nèctar de les flors.

La costum d’instal·lar menjadores de jardí especials per colibrís està molt estesa entre la població i això fa que aquets siguin visitants assidus i molt populars. En el nostre cas i com anècdota hi ha un dels “comensals” que quan troba la menjadora buida, que hi ha al porxo, te per costum picar els vidres de les finestres.

 

  • Crèdits:    Dunne, P. (2006). Pete Dunne, el company de guia de camp essencial. Houghton Mifflin Harcourt, Nova York, EUA.;- 

Ehrlich, PR, DS Dobkin i D. Wheye (1988). The Birder's Handbook. Una guia de camp per a la història natural de les aus nord-americanes, que inclou totes les espècies que es reprodueixen regularment al nord de Mèxic. Simon and Schuster Inc., Nova York, EUA.;-Lutmerding, JA i AS Love. (2019). Registres de longevitat d’ocells nord-americans. Versió 1019 Patuxent Wildlife Research Center, Bird Banding Laboratory 2019;-Iniciativa nord-americana per a la conservació d’ocells. (2014). Informe sobre l’estat dels ocells 014. Departament d'Interior dels Estats Units, Washington, DC, EUA.-  Partners in Flight (2017). Base de dades d’avaluació de la conservació aviària. 2017.-Sauer, JR, JE Hines, JE Fallon, KL Pardieck, Jr. Ziolkowski, DJ i WA Link. The North American Breeding Bird Survey, results and analysis 1966-2013 (Versió 1.30.15). USGS Patuxtent Wildlife Research Center (2014b). Disponible a http://www.mbr-pwrc.usgs.gov/bbs/.-Sibley, DA (2014). La Guia dels ocells de Sibley, segona edició. Alfred A. Knopf, Nova York, Nova York, EUA.-Weidensaul, Scott, TR Robinson, RR Sargent i MB Sargent. 2013. Colibrí de gola de rubí (Archilochus colubris), versió 2.0. A The Birds of North America (PG Rodewald, editor). Cornell Lab of Ornithology, Ítaca, Nova York, EUA.

 

josep lainez       Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Naturalista "amateur" 

 

 

Tree swallow - (Tachycineta bicolor)